Synopsis biografie Nancy

Synopsis Novembervlinder

Nancy de Heer

Hoelang duurt het voordat een verhaal over de relatie met een narcistische persoonlijkheid klaar is om geschreven te worden terwijl het al lange tijd bestaat? Wanneer heeft de schrijver zoveel afstand gecreëerd van de oprechtheid van de geschiedenis, dat het op heldere wijze opgeschreven kan worden zonder dat het hoeft te zwichten onder de zwaartekracht van die tijd.

Het antwoord daarop is, zodra de schrijver het verwerkingsproces van het trauma heeft doorlopen en het op inzichtelijk, zuivere wijze kan weergeven. Een waargebeurd verhaal vertellen vereist scherpzinnigheid en zal vanuit een rustige basis geschreven moeten worden. Wanneer die tijd aangebroken is zullen de zinnen zonder moeite uit het geheugen rollen en hun plek vinden zonder de overgevoeligheid van die tijd. Zo is het met dit boek gegaan. Het had tijd nodig om in volwassen gedaante te verschijnen zodat het bij de lezer binnenkomt zoals het hoort binnen te komen: oprecht, in de juiste omvang zonder dat er aan emoties getrokken is.

Ik denk dat het gelukt is trouw te blijven aan de authenticiteit van het verhaal, wat een kwestie was van de geschiedenis herbeleven. Opnieuw doorleven met de krachtige geest van nu, met het bewustzijn dat de schuldvraag niet belangrijk is, maar het inzicht in het waarom, waarom heb ik het laten gebeuren, waarom ben ik er niet uitgestapt. Daar ligt de rijkdom, daar ligt de parel van het wezenlijke zelf die je behoedt voor een terugval in je dwaling.

Lisa wordt verliefd op Tom. Gaandeweg hun relatie komt ze in een wildgroei van tegenstrijdigheid van Toms karakter terecht. Ze valt voor zijn charme, zijn niet aflatende liefdesbetuigingen, ze negeert subtiele signalen van de weerstand die zij voelt als Tom de ruimte van haar geestelijke vrijheid steeds verder aansnoert. Zijn manipulaties zijn zo fijn besnaard dat Lisa waarschuwingen van haar intuïtie ontkent, ook omdat ze verstrikt raakt in haar relatie met familie en vrienden die Tom op handen dragen. Ze komt zo vast te zitten in haar eigen web van bedrog naar de buitenwereld dat, praten over de situatie ondenkbaar is. Daardoor verliest ze zich in twijfel, schuld en schaamte.

en schrijdend verhaal van een vrouw die vecht voor het onmogelijke: een gelijkwaardige verbintenis hebben met een ontoerekeningsvatbare man die alle kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis vertoont. De tweezijdigheid van de man bij wie de zucht naar bewondering en het opblazen van zelfbelang zich afwisselt met een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid zorgt ervoor dat de vrouw zich opsluit in een wereld van stille verdichtingen.